Great Experiences From America!

Picture was taken during WoodlandPark High School Graduation

Belajar ke Amerika Serikat merupakan impian saya sejak masih duduk di Madrasah Tsanawiyah. Saya berusaha mencari peluang untuk mewujudkan impian tersebut. Langkah pertama saya adalah dengan menjadi siswa SMAN 2 kediri. Mengapa? Karena SMAN 2 Kediri selalu mengirimkan siswa nya untuk mengikuti program pelajar hampir setiap tahunnya.

Sejak bulan April 2016 hingga bulan Juni 2017, saya bertekad mengikuti rangkaian-rangkaian seleksi yang diselenggarakan oleh Binaantar Budaya. Saya bersaing mengalahkan lebih dari 15.000 peserta dari seluruh Indonesia untuk mendapatkan beasiswa penuh yang hanya diberikan kepada 79 anak dari seluruh peserta. Selama satu tahun seleksi, saya mendapatkan banyak dukungan dari bapak ibu guru, teman teman, dan kakak alumni pertukaran pelajar dari SMAN 2 Kediri. Saya merasa sangat bangga ketika saya mendapatkan surat dari Kantor Nasional Binaantar Budaya yang menyatakan bahwa saya telah resmi menjadi Finalis Program Pertukaran Pelajar KL-YES yang di berangkatkan ke Amerika Serikat pada bulan Agustus 2017 hingga Juni 2018..

I was hosted in Woodland Park City, Colorado States, in the United States of America. I was so glad to be a part of Lowens Family. I spent my senior year in Woodland Park High School with some other exchange students from Ukraine, Lithuania, Germany, and Sweden. There were so many things that i learned since the first day i got there. How to adapt with different culture, different society, and different religion. I found that America was a real melting pot. Everything seemed so  different, and that’s what made it so cool.

During my exchange year, i never stopped finding my passion by joining some competitions and events. I was a dancer of Dana’s Dance Class. It was my very first time to learn Contemporary Ballet Dance. There was no such fears, all i did were always saying “YES” for every opportunities that  i got. I was so proud that i was being one part of the Annual Dance Recital at the End of May in Woodland Park High School Auditorium. What a pleasant experience!

Picture was taken during The Annual Dance Recital in Woodland park

Not only that, i also joined a design competition that was held by Teller County Student Art Show 2018. I submitted one of my typography design from my graphic design class in my school. I constantly made the design for 2 weeks to work on ideas and details. It took me pretty long time to work on making designs because, again, it was also my very first time jumping into graphic design skills. I did not expect any reward for this competition. But surprisingly, I won as the 1st Place for Digital Design Category!  Wohoo!

Dinda’s Typography Design for 2018 Teller County Student Art Show

Dari pengalaman-pengalaman ini, saya menemukan diri saya sebagai penikmat tantangan. Saya tidak pernah takut mencoba hal-hal baru. Meskipun pada saat itu saya jauh dari kerabat2 saya di Indonesia, akan tetapi hal itu tidak membatasi diri saya untuk selalu berkembang. Saya kembali ke Indonesia dengan membawa 11 sertifikat penghargaan yang saya raih selama di Amerika Serikat. Bukan hanya membawa nama baik SMAN 2 Kediri, tetapi juga membawa nama Indonesia di saat yang sama. Terimakasih saya ucapkan kepada semua pihak yang mendukung dan menemani saya selama menjalankan program pertukaran ini.  Untuk keluarga saya, bapak dan ibu guru, kakak panitia, dan juga teman-teman yang saya sayangi. Terimakasih yang amat dalam.